Dirigent

Jeroen Beckers

Jeroen (1980) studeerde aan het Conservatorium Maastricht, het Lemmensinstituut Leuven en de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek waar hij de diploma’s ‘Bachelor – Theorie der Muziek’, ‘Bachelor – Viool’, ‘Master – Altviool’ en ‘Post Graduate – Altviool’ behaalde.

Als freelance altviolist speelde hij o.a. mee in het symfonieorkest van ‘de Munt’, ‘Brussels Philharmonic – VRO’, het ‘Brabants Orkest Eindhoven’ en de ‘Opéra Royal de Wallonie – Luik’.

Van 2006 tot 2009 was hij co-aanvoerder in het ‘Magogo Kamerorkest Tilburg’.

In 2008 en 2009 was Jeroen altviolist bij het internationale kamerorkest ‘iPalpiti’ met residentie in Beverly Hills – Los Angeles. Hiermee trad hij op in onder andere Zwitserland, Philadelphia (Kimmel Center) en New York (Carnegie Hall).

Hij groeide op in de koorwereld van zijn ouders (Guido Beckers en Veerle Claes). Van 1995 tot 2009 was Jeroen pianist van het Kinderkoor en Gemengd Koor Cantitare.

In 2005 werd hem gevraagd de opening van de vernieuwde schouwburg van Maaseik te verzorgen. Dit was dan ook zijn debuut als dirigent voor de koren Cantitare en het orkest Musica Eyckensis.

Omwille van het groot succes mocht hij dergelijk project het jaar erop nogmaals uitvoeren.

In 2007 richtte hij samen met zijn vader het Meisjeskoor Artemis Maaseik op.

Als co-repetitor en assistent-dirigent was hij verbonden aan de Weertse Opera.

Jeroen werd in november 2010 dirigent van zowel het Kinderkoor Cantitare als het Gemengd Koor Cantitare. Met het Kinderkoor behaalde hij in 2012 een Eerste Prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.
Sinds september 2013 heeft hij binnen de Academie Maaseik een 3de koor Cantitare opgericht, met name het Knapenkoor.

In 2011 nam hij deel aan de ‘International Children’s Choir Conductors Course’ in Örebro (Zweden) waar hij gecoached werd door Anne-Marie Cabut (Frankrijk) en Kari Ala-Pöllänen (Finland). Op het slotconcert had hij de eer ‘La cigale de Lyon’ te dirigeren.

Zowel in 2013, 2014 als 2015 is Jeroen uitgenodigd als atelierleider tijdens de Kinderkoordagen in Wetteren, georganiseerd door Koor&Stem.

In april 2014 werkte hij samen met Brits componist en dirigent John Rutter tijdens de uitvoering van diens ‘Mass of the children’.

In mei 2014 nam hij deel aan een masterclass bij Michael Gohl tijdens het Europäisches Jugendchorfestival in Bazel (Zwitserland).

De koren Cantitare vieren in 2015 hun 30-jarig bestaan met een uitvoering van het Stabat Mater van Karl Jenkins. 165 zangers zullen onder leiding van Jeroen op het podium staan.

Sinds maart 2015 is hij tevens dirigent van het Gemengd Koor Bocanto Bocholt.

Momenteel is hij als docent verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Maaseik (B) en aan de Hogeschool Zuyd – Conservatorium Maastricht (NL).
Daarnaast is hij ondervoorzitter van de Vlaamse Federatie voor Jonge Koren.