Historiek

Bocanto

Het koor werd opgericht in 1970 en noemde toen Sint – Ceciliakoor, met als  dirigent Hugo Ketelslegers. Het was toen nog een liturgisch koor.

In 1975 werd het koor omgedoopt tot Bocanto. Dit betekent eigenlijk Bocholt cantores of Bocholter zangers. Door de gedreven inspanningen van dirigent en koorleden groeide het koor en volgden er tal van optredens in binnen- en buitenland.

In 1982 gaf Hugo het dirigeerstokje door aan dirigent Jos Paumen. De essentie en het streefdoel van het koor was en is nog steeds om mooi en met plezier te zingen. Tevens wordt gestreefd om een zo hoog mogelijk niveau te halen. Onder de leiding van Jos zijn ze hierin zeker geslaagd. Dit bewijst de stevige en opgebouwde reputatie, niet alleen in Bocholt en omstreken maar over gans Noord-Limburg.

Het koor Bocanto heeft gedurende de voorbije jaren, een uitgebreid en hoogstaand repertorium opgebouwd van vooral klassieke- maar ook van profane- en religieuze koormuziek. Regelmatig werden grootse koorwerken van bekende componisten uitgevoerd met orkest. Ze wonnen meerdere prijzen bij verschillende koorwedstrijden.

Bocanto werd dan ook meer dan dertig jaar deskundig en bezielend door Jos begeleid.

Sinds februari 2015 stond het koor onder leiding van Jeroen Beckers.  Ook zijn doel was het allerbeste niveau bereiken met het koor. Hij wou het publiek laten horen hoe je door samen te zingen en te luisteren naar elkaar tot het mooiste kan komen wat een zanger zich kan indenken……”zingen in koor”. Jeroen liet het koor ook proeven van moderne componisten wat hen ook wel goed afging.

Sinds begin 2019 staat het koor onder de leiding van Guido Beckers. Met zijn jarenlange koorervaring slaagt Guido erin om de koorklank nog te verbeteren, waarbij ook veel aandacht wordt geschonken aan het naar elkaar luisteren en streven naar homogeniteit.

Zijn enthousiasme werkt erg aanstekelijk! De leden kijken er wekelijks naar uit om zijn repetities te volgen!

Bocanto Natus Giel Hompes

Scan van Bocanto natus = geboorte Bocanto

Enkele hoogtepunten o.l.v Hugo Ketelslegers:

1971:
Eerste Bocholter Festivaria

1973:
Het koor behaalde een 1ste prijs op de internationale koorwedstrijd te Boshoven-Weert

1976:
Weer een 1ste prijs voor het koor op de internationale koorwedstrijd te Boshoven-Weert

1977:
Bocanto behaalde op de koorwedstrijd te Lommel een 1ste prijs met 97 %

Hoogtepunten o.l.v Jos Paumen:

1986:
Een eerste prijs in Raeren (2de gerangschikt).

1988:
Een showavond met ‘West-Side-Story’

1989:
Een eerste prijs in Aarlen- Rixel, NL. (1ste gerangschikt).

1990:
20-jarig bestaan: 8 schitterende uitvoeringen van de operette
“Op de purp’ren hei” van Armand Preud’homme.

1991:
Optredens in de Karlskirche en de Stefandom van de hoofdstad van de muziek, Wenen.

1992:
Een eerste prijs in Valmeer (3de gerangschikt).

1995:
Zilveren Jubileum: 5 uitvoeringen van de “Krönungsmesse” van Mozart, met daarbij nog gedeelten uit de “Schöpfung” van Haydn en de “Messiah” van Händel, uitgevoerd met orkest en solisten.

1996:
6 showavonden met een bloemlezing uit “West side story” van L. Bernstein, “My fair lady”
van F. Loewe en “Op de purp’ren hei” van A. Preud’homme, in samenwerking met de Kiwanies in het project “leefsleutels”.

1997:
Optreden in de kapel van Hampton Court te Londen.

1999:
Dit jaar verleende het koor zijn medewerking aan enkele projecten van de Koninklijk Harmonie van Peer, (laureaat van het prestigieuze internationale muziekconcours van Kerkrade) waaronder de opname van de CD, een concert ten voordele van de MS kliniek, en deelname aan de grote evenementen te Peer, tijdens de viering van het 15-jarig bestaan van de harmonie.

2000:
Het 30-jarig werdbestaan werd gevierd met een 2 grote jubileumconcerten met onder meer het “Gloria” van Vivaldi, en het “Te Deum” van Charpentier met solisten en orkest.

2003:
Met het 20 jarig dirigentschap van Jos Paumen brachten we  twee schitterende concerten
met een selectie uit “Die Schöpfung” van J. Haydn, uitgevoerd met solisten en orkest.

2005:
Passieconcert: Geactualiseerde versie van de Matthäus Passion van Schutz.
In samenwerking met de toneelgroep Erato.

2006:
Concertreis Baskenland met meerdere succesvolle optredens.

2007:
Passieconcert met “Funeral Music” van Henry Purcell en “Requiem” van Gabriël Fauré in de kerk van Kaulille, uitgevoerd met solisten en orkest.

2008:
In het najaar nog 3 extra uitvoeringen van “The Funeral Music for Queen Mary” van Henry Purcell en “Requiem” van Gabriel Fauré en tevens het slot van de opera “Dido and Aeneas” van Henry Purcell te Maasmechelen, Maaseik en Bree.

2009:
Op 10 en 17 oktober brachten wij het concert “Bocanto zingt” in de kerk van Kaulille. Als hoogtepunt brachten we het “Ave Maria” en “Psalm 42” van Felix Mendelssohn. Van Mozart: Veni Sancte Spiritus en Laudate Dominum en van Schubert Tantum Ergo. In het tweede gedeelte, de sfeervolle “Bavarian Highlands” van Elgar.

2011:
Galaconcert op 19 en 26 november 2011 met “Gloria” van A. Vivaldi,  uit Weihnachtsoratorium van J.S. Bach Jauchzet Frohlocket en tevens de Cantata BWV 201: Geschwinde, ihr wirbelnden Winde en BWV 147: Jesus bleibet meine Freude.

2014:
Een concert onder de titel “Alles ist Liebe” van J. Brahms , vierhandig begeleid op piano en de “Zigeunerlieder” van J.Brahms en “Klänge aus Mähren” van A.Dvorak, ook begeleid op piano.

2015:
Dirigenten wissel. Jeroen Beckers volgt Jos Paumen op.

Hoogtepunten o.l.v. Jeroen Beckers:

2016:
Een uitverkocht Nieuwjaarsconcert in de kerk van Reppel met medewerking van:
Alegria, Knapenkoor Cantitare, sopraan Kelly Poukens en het Limburgs Strijkkwintet.

2017:
Op 10 en 11 juni brachten we het “Requiem van Michael Haydn” uitgevoerd met orkest in de kerk van Achel en Kaulille. Dit was een heel fijne samenwerking met het koor Noorderklanken uit Achel.

2018:
Op 19 mei brachten we in De Kroon te Kaulille “Van Operette tot Opera naar Musical” met niemand minder dan Sopraan Martine Reyners en Bariton Hans Peter Janssen!

Op 21 december brachten wij een sfeervol “Winterconcert” in de kerk van Kaulille met oa werken van Ola Gjeilo en Eric Whitacre en met medewerking van sopraan Veerle Henkens. Bovendien een schitterend optreden van het Pop-Up mannenkoor onder leiding van Guido Beckers.