Historiek

Bocanto

In 1975 werd het koor omgedoopt tot Bocanto. Dit betekent eigenlijk Bocholt cantores of Bocholter zangers. Door de gedreven inspanningen van dirigent en koorleden groeide het koor en volgden er tal van optredens in binnen- en buitenland. Vanaf 1982 tot 2015 dirigeerde Jos Paumen bezielend Bocanto. Het koor evolueerde uit tot een hoogstaand concertkoor. Het koor Bocanto heeft gedurende deze jaren, een uitgebreid en hoogstaand repertorium opgebouwd van vooral klassieke, profane en religieuze koormuziek. Regelmatig werden grootse koorwerken van bekende componisten uitgevoerd met orkest. In februari 2015 nam Jeroen Beckers het dirigeerstokje over van Jos Paumen. Hij liet het koor proeven van meer hedendaagse klassieke koormuziek, zonder de oudere muziek te vergeten, getuige de uitvoeringen van het ‘Requiem in C’ van Michaël Haydn. Sinds begin 2019 dirigeert Guido Beckers het koor.

Zingen in een koor.

De essentie en het streefdoel van Bocanto is om mooi en met plezier te zingen. En dit op een zo hoog mogelijk niveau. Het koor wil het publiek laten horen hoe je door samen te zingen en te luisteren naar elkaar tot het mooiste kan komen wat een zanger zich kan indenken: met aandacht voor de dirigent het publiek proberen te raken met de unieke schoonheid van gezongen muziek in een live uitvoering. Dit is slechts mogelijk als er een vriendschappelijke band is tussen de koorleden, inclusief de dirigent. Een mooie verwoording van dit streven vinden we in de hiernavolgende poëtische tekst.

Zingen in een koor
gaat over verschillen tussen mensen,
andere stemmen,
andere persoonlijkheden.
Het gaat over  accepteren van verschillen,
jezelf mogen tonen,
jezelf mogen zijn,
elkaars eigenheid aanvaarden.
Het gaat over samen en alleen zingen,
over groep en individu,
over samenzang en solo.
Zingen in en over
vreugde en verdriet.
Het gaat over dissonantie en harmonie,
Zingen kan hard en luid,
snel en traag.
Zingen in een koor is elkaar toelaten,
luisteren naar de ander,
van elkaar leren.
Is elkaar temperen en stimuleren.
Is kansen krijgen om te leren.
Koor vormen is groep vormen,
compromissen sluiten,
onderhandelen,
verdraagzaam zijn.
Deel uitmaken van een koor is je engageren,
energie geven en krijgen.
Koorzang is enthousiasme en dynamiek,
samen iets opbouwen,
van begin naar einde,
van repetitie naar optreden,
van denken naar voelen.
Zingen in een koor is leven !

Bocanto Natus Giel Hompes

Scan van Bocanto natus = geboorte Bocanto

Enkele hoogtepunten o.l.v Hugo Ketelslegers:

1971:
Eerste Bocholter Festivaria

1973:
Het koor behaalde een 1ste prijs op de internationale koorwedstrijd te Boshoven-Weert

1976:
Weer een 1ste prijs voor het koor op de internationale koorwedstrijd te Boshoven-Weert

1977:
Bocanto behaalde op de koorwedstrijd te Lommel een 1ste prijs met 97 %

Hoogtepunten o.l.v Jos Paumen:

1986:
Een eerste prijs in Raeren (2de gerangschikt).

1988:
Een showavond met ‘West-Side-Story’

1989:
Een eerste prijs in Aarlen- Rixel, NL. (1ste gerangschikt).

1990:
20-jarig bestaan: 8 schitterende uitvoeringen van de operette
“Op de purp’ren hei” van Armand Preud’homme.

1991:
Optredens in de Karlskirche en de Stefandom van de hoofdstad van de muziek, Wenen.

1992:
Een eerste prijs in Valmeer (3de gerangschikt).

1995:
Zilveren Jubileum: 5 uitvoeringen van de “Krönungsmesse” van Mozart, met daarbij nog gedeelten uit de “Schöpfung” van Haydn en de “Messiah” van Händel, uitgevoerd met orkest en solisten.

1996:
6 showavonden met een bloemlezing uit “West side story” van L. Bernstein, “My fair lady”
van F. Loewe en “Op de purp’ren hei” van A. Preud’homme, in samenwerking met de Kiwanies in het project “leefsleutels”.

1997:
Optreden in de kapel van Hampton Court te Londen.

1999:
Dit jaar verleende het koor zijn medewerking aan enkele projecten van de Koninklijk Harmonie van Peer, (laureaat van het prestigieuze internationale muziekconcours van Kerkrade) waaronder de opname van de CD, een concert ten voordele van de MS kliniek, en deelname aan de grote evenementen te Peer, tijdens de viering van het 15-jarig bestaan van de harmonie.

2000:
Het 30-jarig werdbestaan werd gevierd met een 2 grote jubileumconcerten met onder meer het “Gloria” van Vivaldi, en het “Te Deum” van Charpentier met solisten en orkest.

2003:
Met het 20 jarig dirigentschap van Jos Paumen brachten we  twee schitterende concerten
met een selectie uit “Die Schöpfung” van J. Haydn, uitgevoerd met solisten en orkest.

2005:
Passieconcert: Geactualiseerde versie van de Matthäus Passion van Schutz.
In samenwerking met de toneelgroep Erato.

2006:
Concertreis Baskenland met meerdere succesvolle optredens.

2007:
Passieconcert met “Funeral Music” van Henry Purcell en “Requiem” van Gabriël Fauré in de kerk van Kaulille, uitgevoerd met solisten en orkest.

2008:
In het najaar nog 3 extra uitvoeringen van “The Funeral Music for Queen Mary” van Henry Purcell en “Requiem” van Gabriel Fauré en tevens het slot van de opera “Dido and Aeneas” van Henry Purcell te Maasmechelen, Maaseik en Bree.

2009:
Op 10 en 17 oktober brachten wij het concert “Bocanto zingt” in de kerk van Kaulille. Als hoogtepunt brachten we het “Ave Maria” en “Psalm 42” van Felix Mendelssohn. Van Mozart: Veni Sancte Spiritus en Laudate Dominum en van Schubert Tantum Ergo. In het tweede gedeelte, de sfeervolle “Bavarian Highlands” van Elgar.

2011:
Galaconcert op 19 en 26 november 2011 met “Gloria” van A. Vivaldi,  uit Weihnachtsoratorium van J.S. Bach Jauchzet Frohlocket en tevens de Cantata BWV 201: Geschwinde, ihr wirbelnden Winde en BWV 147: Jesus bleibet meine Freude.

2014:
Een concert onder de titel “Alles ist Liebe” van J. Brahms , vierhandig begeleid op piano en de “Zigeunerlieder” van J.Brahms en “Klänge aus Mähren” van A.Dvorak, ook begeleid op piano.

2015:
Dirigenten wissel. Jeroen Beckers volgt Jos Paumen op.

Hoogtepunten o.l.v. Jeroen Beckers:

2016:
Een uitverkocht Nieuwjaarsconcert in de kerk van Reppel met medewerking van:
Alegria, Knapenkoor Cantitare, sopraan Kelly Poukens en het Limburgs Strijkkwintet.

2017:
Op 10 en 11 juni brachten we het “Requiem van Michael Haydn” uitgevoerd met orkest in de kerk van Achel en Kaulille. Dit was een heel fijne samenwerking met het koor Noorderklanken uit Achel.

2018:
Op 19 mei brachten we in De Kroon te Kaulille “Van Operette tot Opera naar Musical” met niemand minder dan Sopraan Martine Reyners en Bariton Hans Peter Janssen!

Op 21 december brachten wij een sfeervol “Winterconcert” in de kerk van Kaulille met oa werken van Ola Gjeilo en Eric Whitacre en met medewerking van sopraan Veerle Henkens. Bovendien een schitterend optreden van het Pop-Up mannenkoor onder leiding van Guido Beckers. Dit “Winterconcert” werd op 1 februari 2019 nog eens overgedaan in de kapel van het stadhuis van Bree, het allerlaatste concert o.l.v. Jeroen Beckers.

Guido Beckers volgt zijn zoon Jeroen op als dirigent van Bocanto.

Hoogtepunten o.l.v. Guido Beckers

2019:

Op zondag 16 juni bracht Bocanto o.l.v. Guido Beckers en samen met het Pharaldis-ensemble o.l.v. Veerle Claes een heerlijk aperitiefconcert in de St.-Willibrorduskerk van Reppel onder de titel ‘Over het leven… de liefde… en nog zo van die dingen…’

2021:

23 oktober, bracht het koor een concert onder de titel ‘Bocanto in Goud’. Deze titel verwijst naar het 50-jarig bestaan van het koor in 2020. Na twee verschrikkelijke coronajaren, mocht het koor eindelijk in een propvolle kerk van Kaulille het fantastische ‘Stabat Mater’ van sir Karl Jenkins zingen. De algemene leiding was in handen van Jeroen Beckers.

2022:

Op 16 mei zakte het koor af naar de Duitse Partnerstad, Bocholt voor een vriendschapsconcert (Europa singt) met koren uit 5 verschillende landen. Weerom een puike prestatie onder leiding van Guido Beckers en met begeleiding van Jeroen Beckers.

Op 19 juni 2022 verzorgde Bocanto in de St.-Benediktuskerk van Lozen een Midzomerconcert: een gevarieerd repertoire met onder meer barokmuziek begeleid door het Pharaldis-ensemble van Veerle Claes. Jeroen Beckers begeleide op de piano en voor de algehele leiding zorgde onze dirigent Guido Beckers.
Leden Margot Pagels en Yvo Peeters dirigeerden een gelegenheids-dames- en -herenkoor, een leuk tussendoortje!

2023:

Op 11 maart 2023 (St.-Monulfus- en Gondulfuskerk Kaulille) en op 12 maart 2023 (St.-Catharinakerk Maaseik) bracht Bocanto samen met Recantricare Maaseik het fantastische Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart o.l.v. Jeroen Beckers.

Ere-voorzitter en mede-oprichter van het koor, Wim Nijsen (92!) neemt afscheid van het koor waar hij meer dan 50 jaar heeft gezongen.

Dirigentenwissel: op 27 april volgt Frederik Verhooghe, Guido Beckers op als dirigent.

Hoogtepunten o.l.v. Frederik Verhooghe

Op zondag 29 oktober 2023 zong Bocanto zijn allereerste concert met dirigent Frederik Verhooghe. Het was een jumelageconcert, samen met het Projektchor Partnerstädte uit Duits Bocholt. Alle aanwezigen in de kerk van Reppel waren enthousiast over het nieuwe oeuvre en de kwaliteit waarmee het gebracht werd.